2012. május 16., szerda

Hogyan alakítja a "pozitív" gondolkodás a tudatalattit?

                                                                                 
Tudatalattink az összes gondolatunk gyűjtőállomása. Legjellemzőbb gondolatink alakítják ki tudat alatti viselkedésmintáinkat. Hogy jobban megértsük a pozitív gondolkodás működését, ki kell alakítanunk egy képet a tudatalattiról.
Képzeld el, hogy az agyad egy alsó és felső részre van osztva, körülbelül úgy, mint egy nagy dió. A felső rész a tudatos elméd, mely tartalmazza az „áthaladó” gondolatokat. Az alsó fél a tudatalatti. Itt különböző programok futnak, olyanok, melyekkel születtél (légzés és az emésztés) és olyanok, melyeket te hoztál létre (járás, beszéd). Most képzeld el, hogy vezetni tanulsz!
Minden kereszteződés előtt megszületik egy tudatos gondolat az agyad felső részében: „Emeld a jobb lábad! Tizenkét centiméternyire balra mozdítsd el! Enyhén nyomd meg a pedált!” Hónapokon át ismétlődik ez a tudatos gondolat, míg kifejlesztesz egy automatikus programot, melyben gondolkodás nélkül fékezel. A fékezőprogram az agyad alsó részében (a tudatalattidban) gyökeret ereszt. Így létrejön egy új tudat alatti programod. Ez megmagyarázza, hogy gyakorlott vezetőként hogyan mondhatod egy öt órás út után: „Nem is emlékszem rá, hogy vezettem!” Tudatalattid elintézte az egészet! BÁRMELY TUDATOS GONDOLAT, MELYET EGY BIZONYOS IDEIG ISMÉTLÜNK, EGY PROGRAMMÁ VÁLIK.
Tehát mi történik akkor, ha éveken át van egy tudatos gondolatod, mint például: „Mindig legatyásodom…” ? Egy automatikus programot fejleszt ki, melyben nem is kell gondolkodnod. Így bármiféle tudatos erőfeszítés nélkül legatyásíthatod magad.
Mi köze van ennek a pozitív gondolkodáshoz? Ez roppant egyszerű! Naponta körülbelül ötvenezer gondolatunk van. A legtöbb közülük negatív gondolat: „El fogok hízni! Romlik a memóriám! Nem tudom kifizetni a számláimat! Nekem soha semmi nem sikerül!” Milyen tudatalatti viselkedésünk lesz, ha a legtöbb gondolatunk negatív? Túlnyomóan negatív viselkedés – mely tönkreteszi életünket és egészségünket anélkül, hogy gondolnánk rá.
(Andrew Matthews)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése